Mustion Linna on yksi Suomen tunnetuimpia kartanoita yli 200-vuotisella kiehtovalla historialla.
Kartano sijaitsee Raaseporin kaupungissa, Länsi-Uudellamaalla, pienen Mustion kylän vieressä, Helsingistä noin 80 km rannikkoa pitkin länteen. Kartano toimii nykyään museona, jossa järjestetään yleisölle opastettuja kierroksia.
Pääsy museoon ainoastaan oppaan johdolla Linnakierrosten aikana.
Lyhytmuotoinen matkapuhelinopastus on tilattavissa Linnan edustalla.
Linna rakennettiin vuosina 1783–1792 Magnus Linder II toimesta. Rakennus on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus ja se edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassisismiin, kun taas sisustus on kokonaan kustavilainen.
Päärakennuksen mielenkiintoisimmat kohteet ovat parkettilattiat, erityisesti neljästä eri puulajista tehty patruunan työhuoneen lattia ja toisessa kerroksessa sijaitseva vierashuone, “kuninkaan huone” jossa yksi kuningas (Kustaa III) ja kaksi tsaaria (Aleksanteri I ja Aleksanteri II) ovat levänneet.
Eräs Mustion Linnan loistokkaimmista aikakausista oli Hjalmar Linderin aikana, 1900-luvun ensimmäisinä vuosina. Hän omisti mm. maata yhteensä 64 000 ha ja osti yhden Suomen ensimmäisistä autoista vuonna 1902. Muiden mukana Hjalmar Linderin vieraina Mustiolla ovat olleet Jean Sibelius ja Louis Sparre.
Puista päärakennusta ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista.
Puisto rakennettiin alun perin barokkityyliin vuonna 1787, mutta Fridolf Linder uudisti puiston 1800-luvun lopulla englantilaistyyliseksi puistoksi. Hän istutti puistoon monia eksoottisia, Suomessa epätavallisia puita eri puolilta maailmaa.
Nykyään puisto tarjoaa rauhaa sielulle kiemurtelevine polkuineen, huvimajoineen, romanttisine siltoineen, patsaineen sekä ainutlaatuisine kelluvine lummepolkuineen.
Puisto ja Linna sijaitsevat lähellä vanhaa viehättävää Mustion ruukkikylää, jonka historia ulottuu ruukkiteollisuuden alkuaikoihin 1500-luvun lopulle. Monet perinteiset okrankeltaiset ja punamultaiset rakennukset ovat peräisin rautaruukin ajoilta.
Aluetta ja Kartanoa ylläpidetään liiketoiminnan kautta
Magnus Linder osti lapsuudenkotinsa takaisin ja aloitti liiketoiminnan Mustion Linnalla 1985. Mustion Linna on Linder suvun yksityisessä omistuksessa. Kartano on säätiöity Magnus Linderin kuoleman jälkeen ja on museoviraston valvonnassa.
Omistajat eivät nosta voittoa. Tavoitteena historiallisesti arvokkaan alueen säilyttäminen tuleville sukupolville Magnus Linderin toiveen mukaan.
Tulos käytetään alueen ja tilojen ylläpitoon, restaurointiin ja kehittämiseen.
Kiitos vieraillemme! Vierailemalla Mustion Linnalla ja käyttämällä palveluitamme, tuet toimintaamme - autat näin osaltasi ylläpitämään arvokasta kulttuuriperintökohdetta tuleville sukupolville.
Kiitos vierailusta, lämpimästi tervetuloa Mustion Linnaan!