AINUTLAATUINEN NÄHTÄVYYS JA RETKIKOHDE

 

Vanhalla rautaruukkialueella sijaitseva Mustion Linna on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista ja kansallisesti merkittävä kulttuuriperintökohde.

Mustion Linnan alueella tarjotaan museoelämysten lisäksi hotelli-, ravintola- , kokous- sekä ohjelmapalveluja. Alueella toimii myös suosittu kesäteatteri.

Kartanoa ja rakennuksia ympäröi suuri ja lumoava, englantilaistyyppinen puisto, johon on vapaa pääsy.

 

Pääsy museoon ainoastaan oppaan johdolla Linnakierrosten aikana.

 

 Linnakierros puistokierros

 

Kartanossa järjestettävillä opastetuilla kierroksilla kuullaan Linnan ja alueen pitkästä, mielenkiintoisesta historiasta sekä suvun säihkyvistä ja traagisistakin vaiheista.

Opastus voi myös painottua toiveisiin perustuen erityisesti esim. huonekaluihin, maalauksiin, perhehistoriaan tai kummitustarinoihin ja anekdootteihin.

Opastettu linnakierros kestää noin 45 minuuttia.

Opastuskielenä yleisillä kierroksilla oletuksena suomi.
Ruotsin ja englannin kielellä järjestämme kierroksia ennakkovarauksella.

Ennakkoon varattuna opastukset mahdollisia myös saksan, ranskan tai venäjän kielellä, sopimuksen ja saatavuuden mukaan.

 

Kierrokselle voidaan vastaanottaa rajallinen määrä vieraita. Ennakkovaraamalla varmistat paikkasi kierroksella. Kierrokset ovat erityisesti sesonkiaikaan suosittuja ja täyteen varattuja.

 

AUKIOLOAJAT VOIT TARKISTAA TÄSTÄ ->

 

Näyttely museossa 1.6 - 31.12.2022

Mustion Linna – 230 vuotta

Ruukinpatruuna rakentaa Linnan

Näyttelyn suojelijana toimii professori Henrik Meinander

 

Mustion Linna rakennettiin vuosina 1783-1792 turkulaisen arkkitehdin, Christoffer Friedrich Schröderin ja ruotsalaisen Erik Palmstedtin piirustusten mukaan. Palmstedt toimi Tukholman toisena arkkitehtina.

Rakennuttaja oli Magnus Linder II. Tyyliltään rakennus edustaa siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin. Se on 32 metriä pitkä, 12 metriä leveä ja seinät nousevat yhdeksän metriä kivijalan yläpuolelle. Mansardikattoinen, kolmikerroksinen talo on rakennettu kokonaan puusta ja siinä oli alusta alkaen kaksinkertaiset lasi-ikkunat.

Magnus Linder II allekirjoitti 15. elokuuta 1792 kertomuksen Mustion " Nya Caracters Byggningen " -rakennuksen rakennusvaiheista. Kuvaus antaa myös yksityiskohtaista tietoa Linnan ulko-asusta ja sisätiloista. Sen lisäksi on eritelty kustannuksia, ensimmäisistä räjähdyksistä marraskuussa 1782, Linnan kaikkiin rakennuskustannuksiin heinäkuuta 1792 mukaan lukien.

230-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyssä näyttelyssä Mustion Linna haluaa kertoa Linnan rakentamisvaiheista ja tuoda esille Linnan aidot 1700-luvun asussa olevat huonetilat.

Magnus Linder IV osti Mustion sukukartanon takaisin vuonna 1985. Aikaisempien omistajien aikana oli päärakennuksen alakerta modernisoitu varomattomalla kädellä, ja muissa kerroksissa vallitsi rappio. Magnus Linder käynnisti välittömästi laajamittaisen restaurointityön. Se tapahtui museo-viraston valvonnassa. Tämän työn ansiosta Mustion Linna on nykyään kansallisesti arvokas kulttuuriperintö.

 

Näyttely on osa opastettua kierrosta.

Pääsy museoon ainoastaan oppaan johdolla Linnakierrosten aikana.

 

Hinnasto

 

Linnakierros

12€/aikuinen

4€/lapsi (alle 12 vuotta, vanhempien kanssa)

 

Linnakierros verkkokaupassa:

8€/aikuinen

2€/lapsi (alle 12 vuotta, vanhempien kanssa)

 

Yksityinen Linna-, puisto ja ruukkikierros:

Museon aukioloaikojen ulkopuolella, yllä mainitun hinnaston ja henkilömäärän mukaan, vähintään 95€.

Museon aukioloaikana, yllä mainitun hinnaston ja henkilömäärän mukaan, vähintään 190 €.

Ennakkotilaus vaaditaan.

 

LIPUT SHOPISTAMME 24/7  ->

Myynti shopissa päättyy 3h ennen varausajankohtaa.

Sähköposti tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Puhelin tiedustelut: +358(0)1936231

 

Majoitushintaan sisältyy 1.6.-31.7.2022 Linnakierros sekä taikanäyttely.

Etu vaatii ennakkovarauksen Linnakierrokselle shopistamme koodilla: TAIKALINNA
Linnakierros varaus sisältää automaattisesti sisäänpääsyn myös taikanäyttelyyn.
Varaudu esittämään kuitti majoituksesta saapuessasi näyttelyyn ja Linnakierrokselle.

Etu ei koske sopimushintaisia huoneita, ennen 23.2.2022 tehtyjä huonevarauksia eikä ryhmä- juhlavarauksia. Etu on voimassa ainoastaan majoitusvarauksen ajankohtana.

 

Taikanäyttely; aikamatka taikuuden salaisuuksiin!


1.6. - 31.7.2022 klo 11:00 - 18:00


Mustion Linna, Hållsnäsintie 89, 10360 Mustio

Taikanäyttelyssä " aikamatka taikuuden salaisuuksiin" pääsee tutustumaan Taikuri Mano d'Oon yksityiskokoelmaan.
Esillä on vanhoja postereita, taikalaatikoita,pelikortteja, mekaanisia leluja, grafiikkaa, Tarot-kortteja, taikakirjoja 1700-luvulta lähtien,maalauksia, isoja illuusioita sekä paljon muuta.
Näyttelyn lomassa mahdollisuus nähdä ja kokea close-up taikuutta sekä ilmapallohahmojen tekoa.

 

LIPUT

Combolippu sisältäen taikanäyttelyn sekä Linnakierroksen ainoastaan ennakkovarattuna shopistamme ->

Aikuiset 12€, lapset alle 12 vuotta vanhempien seurassa 4€.
Myynti shopissa päättyy viimeistään saman päivän aikana klo 15:00, saatavuuden salliessa.

Lippuja paikan päällä saatavuuden mukaan:

Linnakierros
Aikuiset: 12€/henkilö
Alle 12-vuotiaat lapset vanhempien seurassa: 4€/henkilö

Taikanäyttely
Aikuiset: 8€/henkilö
Alle 12-vuotiaat lapset vanhempien seurassa: 4€/henkilö

Toimimme voimassaolevien rajoitusten ja ohjeistusten mukaan.
Suosittelemme lipun ostamista ennakkoon, varmistaakseen paikan näyttelyyn sekä Linnakierrokselle.
Voimme vastaanottaa rajallisen määrän vieraita näyttelyyn ja kierrokselle.

 

Majoitushintaan sisältyy 1.6.-31.7.2022 Linnakierros sekä taikanäyttely.

Etu vaatii ennakkovarauksen Linnakierrokselle shopistamme koodilla: TAIKALINNA
Linnakierros varaus sisältää automaattisesti sisäänpääsyn myös taikanäyttelyyn.
Varaudu esittämään kuitti majoituksesta saapuessasi näyttelyyn ja Linnakierrokselle.

Etu ei koske sopimushintaisia huoneita, ennen 23.2.2022 tehtyjä huonevarauksia eikä ryhmä- juhlavarauksia.

 

 Pidätämme oikeudet muutoksiin.

 

Mustion Linnan historiaan ja mielenkiintoisiin henkilötarinoihin voi tutustua opastetulla kierroksella oppaamme johdolla.

 

KIERROKSEN HENKILÖMÄÄRÄ

Yli 10 henkilön Linnakierroksia voidaan järjestää Mustion Linnan kartanossa turvavälien pysyessä riittävinä. Vastaanotamme yleiselle Linnakierrokselle enintään 35 henkilöä. Yli 10 henkilön Linnakierroksia voidaan järjestää Mustion Linnan kartanossa turvavälien pysyessä riittävinä.

 

OPAS VASTAANOTTAA VIERAAT LINNAN EDUSTALLA

Linnan ovi on suljettu ja avataan kierroksen alkaessa oppaan toimesta. Pyydämme vieraita saapumaan ajoissa paikalle ja valmistautumaan näyttämään maksukuitin.

 

MYÖHÄSTYMINEN

Toivomme teidän ilmoittavan mahdollisesta myöhästymisestä ennakkoon. Ulko-ovi suljetaan kierroksen alettua. Mikäli saavut myöhässä kierrokselle, eikä ilmoittaminen ole ollut mahdollista, apua saa vastaanotostamme. Vastaanotto sijaitsee samassa rakennuksessa kuin ravintola Linnankrouvi, vastapäätä museota, kokoustila Tallin vieressä. Aluekartta löytyy kotisivuiltamme streetmapin alta: https://www.svartaslott.fi/fi/ota-yhteytta/kartta

 

SATEEN SATTUESSA

Sateen sattuessa on syytä huomioida, ettei Linnan edustalla ole katosta. Vastaanotostamme ostettavissa sateenvarjoja. Ravintola salissa ei valitettavasti voi odottaa ravintolan ollessa täysi, jokaisella vieraalla kun on oltava istuma- ja pöytäpaikka. Ravintolan eteinen ja vastaanoton alue ei ole riittävän tilava odotustilaksi. Ravintolan yläkerrassa löytyy wc tilojen lisäksi kabinetti jossa voi odotta tilassa ollessa vapaata ja turvavälien mahdollistuessa.

 

TOIMINTAOHJEET LINNAKIERROKSELLA

Oppaamme antavat toimintaohjeita kierroksen alkuun joita pyydämme noudattamaan. Kierroksella ei pysähdytä huoneissa joissa riittävää turvaväliä ei pystytä säilyttämään, vaan näissä kuljetaan turvaväli huomioiden oppaan ohjeiden mukaisesti joko ohittaen huone tai siirtymällä huoneeseen pienissä ryhmissä. Turvallisuuden vuoksi, pyydämme että vieraat välttäisivät koskemasta kaiteisiin, oviin ja seiniin sekä kaikkeen irtaimistoon mikäli mahdollista.

 

DESINFIOINTIAINE

Pyydämme vieraita käyttämään kartanossa löytyvää käsien desinfiointiainetta saapuessaan kierrokselle ja kierroksen aikana.

 

KASVOMASKI

Kasvomaskin käyttö on toivottavaa ja vahvasti suositeltavaa. Mikäli et voi käyttää maskia, pyydämme pitämään erityistä huolta turvaväleistä ja hygieniasta.

 

VIERAAN VASTUU

Ystävällisesti huomioikaa että ohjeistettujen turvavälien pitäminen ja toimintaohjeiden noudattaminen on vieraiden omalla vastuulla. Mustion Linnan henkilökunnalla ja oppailla on oikeus pyytää vierasta poistumaan joka ei noudata toimintaohjeita.

 

TOIVOMME TEIDÄN VIIHTYVÄN VIERAANAMME

Mikäli et kuitenkaan kokisi oloasi mukavaksi ja turvalliseksi kierroksella, ja yleisen kierroksen enimmäishenkilömäärä tuntuisikin liian suurelta, pyydämme ilmoittamaan kierrokselta poistumisesta oppaalle ja saapumaan vastaanottoomme asian selvittämiseksi. Pyrimme löytämään vaihtoehtoisen kierroksen mikäli mahdollista. Olemme mielellämme avuksi ja toivomme teidän viihtyvän.

 

YKSITYNEN LINNAKIERROS

Yksityisen kierroksen varaaminen on myös mahdollista mikäli et koe oloasi turvalliseksi yleisellä kierroksella. Tiedustele vastaanotostamme tarjousta yksityiselle kierrokselle!

 

SOVELTUVUUS, KELPOISUUS, VAKUUTUKSET JA VAATIVUUSTASO

Mustion Linna on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista ja on museoviraston valvonnassa. Museossa on kameravalvonta.

Museon vieras on itse vastuussa vierailunsa aikana kohteessa hajonneista irtaimistosta ja laitteista ja vastaa itse mahdollisesti aiheuttamastaan vahingosta itselleen, muille tai kohteelle. Vieras on velvollinen korvaamaan yritykselle Oy Svartå Gård Ab (Mustion Linna) vahingon, jonka hän on aiheuttanut kohteelle. Varaaja on vastuussa myös muista kohteessa vierailevista henkilöistä sekä heidän aiheuttamastaan vahingosta tekemänsä varauksensa aikana.
 
Lapset ainoastaan aikuisen seurassa. Lapset mukana olevan aikuisen vastuulla.

Liikuntaesteistä olisi aina tärkeää ilmoittaa ennakkoon, avustamisen ja apuvälineiden takaamiseksi sekä Linnakierroksen räätälöinnin mahdollistamiseksi. Linnakierros opastetaan kartanon molemmissa kerroksissa. Portaat ylempiin kerroksiin, ei hissiä. Linnan edustalla myös portaita, johon on saatavilla ramppi ennakkoilmoituksella. Liikuntaesteiset tai apuvälineitä käyttävät voivat osallistua kierroksen alakerrassa tapahtuvaan yleiseen opastukseen. Mahdollisuuksien mukaan opastus voidaan toteuttaa pidempänä ensimmäisessä kerroksessa. Pyörätuolipaikkojen sekä mahdollisten avustajapaikkojen varaus aina ennakkoon: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai +358193623


Mustion Linnan museossa voitte tutustua paikan pitkään historian. Interiööri runsaine maalauksineen, koristeltuine kaakeliuuneineen, kustavilainen kalustus ja alkuperäiset parkettilattiat on restauroitu alkuperäiseen kuntoonsa.

 

Aluetta ja Kartanoa ylläpidetään liiketoiminnan kautta

Magnus Linder osti lapsuudenkotinsa takaisin ja aloitti liiketoiminnan Mustion Linnalla 1985. Mustion Linna on Linder suvun yksityisessä omistuksessa. Kartano on säätiöity Magnus Linderin kuoleman jälkeen ja on museoviraston valvonnassa.

Omistajat eivät nosta voittoa. Tavoitteena historiallisesti arvokkaan alueen säilyttäminen tuleville sukupolville Magnus Linderin toiveen mukaan.

Tulos käytetään alueen ja tilojen ylläpitoon, restaurointiin ja kehittämiseen.

Kiitos vieraillemme! Vierailemalla Mustion Linnalla ja käyttämällä palveluitamme, tuet toimintaamme - autat näin osaltasi ylläpitämään arvokasta kulttuuriperintökohdetta tuleville sukupolville.

Kiitos vierailusta, lämpimästi tervetuloa Mustion Linnaan!


 

MustionLinna SYKSY