Svartå Slotts Kulinariska Akademi

Välkommen till Svartå Slotts Kulinariska Akademi.

Att göra mat tillsammans och att bekanta sig med drycker genom proffessionell vägledning, är alltid en upplevelse. I vårt stämningsfulla och fungerande skolningskök trollar vi tillsammans fram delikatesser, som är planerade så att de även kan förverkligas där hemma.

 

Matkurser i Svartå Slotts Kulinariska Akademi

Säsongskurser:

 

Säsongens vilt (1.10-31.1)

Tillsammans med vår köksmästare tillreder vi en lyxig fyra rätters middag av säsongens viltråvaror. Under kursen går vi även igenom olika viner som lämpar sig för vilträtter.

160 €/person +vinpaket fr. 69 €/person

Menyexempel:

  • Soppraivoli och svampconsommé
  • Hjorttartar på hjort från Tenala och pepparrot
  • Rostat andbröst, stuvad rödkål och gräddig fågelsås
  • Äppel och lingon

 

 

Vilda grönsaker (16.5-19.6)

Vi bekantar oss med och plockar vilda örter och grönsaker i Slottsparken, av vilka vi sedan tillsammans tillreder en smakfull meny.

152 €/person + viniaket fr. 49 €/hlö

Menyexempel:

  • Kirskål och getost
  • Harsyra och gös från Snappertuna Mjölkört och smör Nässlor och lamm
  • Svartvinbärsblad och citron Pepparmynta och vitchoklad

 

 

Karlarna i köket

På denna kurs tillreder vi en rejäl tre rätters meny, som vi avnjuter tillsammans med drycker från de lokala mikrobryggerierna Svartå Bryggeri och Rekolan Panimo.

149 €/person + dryckespaket fr. 39 € /person

Menyexempel:

  • Hemgjord viltkorv, senap och surkål
  • Yttrefilé av oxe, bönor och bearnaisesås
  • Inhemska ostar från små ysterier
  • Äppelkaka

 

 

Ladyn i köket

En fantastisk fyra rätters gourmet-middag med skumvin.

149 €/person + dryckespaket fr. 45 €/person

Menyexempel:

  • Cocktailbitar
  • Blomkålssoppa och toast med sikrom
  • Gös från Snappertuna, pilgrimmusslor och skaldjursrisotto
  • Vitchoklad och hallonsorbet

 

 

Partytime

Vi går igenom festförberedelser och planering i hemmet med vår hovmästare och köksmästare. Här ingår servettbrytning, dukning, bordsdekorationer, sittordning och festdrycker. Tillsammans tillredrer vi en fyra rätters festmiddag som även kan förverkligas där hemma. Vi skräddarsyr kursens innehåll på basen av våra kunders önskemål.

Menyexempel:

  • Små förrätter på fat
  • Rotsellerisoppa Rostat gåsbröst, äppelsås och Hasselbackspotatis
  • Pavlova

165 €/person +dryckespaket fr. 58 €/person

 

Kursernas program:

  • Genomgång av recepten och tillredningssätten.
  • En gemensam tillredning av middagen i vårt undervisningskök.
  • Genomgång och provsmakning av vinerna med vår Sommelier (i samband med vinpaket).
  • Gemensam middag.

I priserna ingår undervisning i vårt högklassiga undervisningskök utrustat av Whirlpool, hyra för utrymmet och recepthäfte. Kursdeltagarna har även möjlighet att köpa ett förkläde från Svartå Slotts Kulinariska Akademi. I vinpaketen ingår de utvalda vinerna till maträtterna samt vår Sommeliers undervisning. Vi skräddarsyr även kurser enligt era önskemål.

Vi debiterar för minst 8 personer per kurs.

Maximideltagarantalet är 20 personer/kurs, om inte annat överenskommes.

Förutom köksmästaren kan även hans assistent ge råd åt kursdeltagarna.

Kurserna tar 3 – 4,5 timmar, beroende på kursen och storleken på gruppen.

 

Vin och dryckestasting i Kulinariska Akademin och på Slottskrogen

Vi ordnar dryckestasting i vårt undervisningskök, med kunnig handledning av vår sommelier. Nedan några exempel på tastingar:

  • Skumvin och champagne 55 € / person
  • Druvtasting 44 € / person
  • Ekologiska viner 44 € / person

Tastingen kan skräddarsys enligt kundernas önskemål, exempelvis vin från olika länder eller en jämförelse mellan viner från nya och gamla världen.